Kadının sorunları


https://i0.wp.com/www.hafif.org/imaj/keremx/w.jpg

Moda, güzellik, süs gibi kavramlar kadınlar var oldukça daima olacak. Günümüzde gazete, televizyon ve hatta sırf kadınlar için çıkarılan özel dergilerde “nasıl güzel görünürüzölerin formülleriyle karşılaşıyoruz. Peki, bu formüller sadece günümüze mi mahsus? 80 yıl önce kadınlara neler tavsiye ediliyordu, kadınların sorunları nelerdi hiç merak ettiniz mi?

Şişmanlık kadınların düşmanı
Şişmanlık kadınların bugün olduğu gibi 20’lerde de düşmanıymış. 1920’lerde çıkarılan haftalık kadın dergisi “Süs“ün sayfalarını karıştırdığımızda günümüzle çok tezat olsa da diyetler yer alıyor. “Şişmanlık kadınların düşmanıdır!“ başlıklı bir yazıda, şunlar tavsiye ediliyor:

       “Erkek kadın hepimiz fazla yiyoruz. Fakat kadınların yalnız yemeklerde değil yemek aralarında da ağızları durmuyor, mutlak bir şey gevelemekten hoşlanıyorlar; şişmanlıktan nefret edenler en evvel yemeği uygun dereceye indirmek mecburiyetindedir. Kalkınca çayı terk etmelidirler. Eğer mutlak bir şey lazım ise, portakal yahut limon suyuyla karışık bir bardak şekersiz su kafidir. İnsan uyumakla yorulmuyor, yahut ezilmiyor ki vücudu tamire ihtiyaç duysun. Sabah mideyi doldurmakta hiçbir mana yoktur. Kahvaltı feda edilmelidir. Bundan yalnız şişmanlıktan kurtulmak isteyenler değil, midelerine ve sıhhatlerine itina edenler de vazgeçseler pek iyi etmiş olur. Kahvaltıdan vazgeçmek güç gelirse bir elma yahut bir portakalla idare etmeye çalışılmalıdır.“

       Yağlı balıklar zararlıdır
       Yazıda, yiyeceklerle ilgili bilgilere şöyle devam ediliyor: “Fazla yağlı balıklar zararlıdır; bezelye, patates, fasulye, havuç, kuşkonmaz gibi sebzevatları da bertaraf etmek lazımdır. En büyük düşman makarna, pilav, börek gibi hamur yemekleri olduğundan bunlardan nihayet derecede sakınmak şarttır. Ekmeği bile son derece idare etmeli, kızarmış ekmek yahut bisküviyi tercih etmelidir. Şeker de şişmanlığa hizmet edenlerdendir. Kahve ve meşrubat için sakarin şayan tavsiyedir. Hele çikolata katli farz olan şeylerden olduğundan katiyen terk etmek lazımdır.“

       Tavsiye edilen : Beyaz et
       Yazı devam ediyor: “Bunlara mukabil yenilebilecek yemekler:
       ‘Ördekle kazdan başka hayvan etleri, beyaz etli bütün balıklar, bütün sebzevat, muzla armuttan gayrı bütün taze yemiş ve peynirler yenilebilir.’ Türk kadınlarının zarafeti yavaş yavaş elden gitmektedir.“

       Ataerkil anlayış
       Oysa günümüzde gerek doktorlar gerekse diyet uzmanları zayıflamak isteyenlere, kahvaltının vazgeçilmez öğün olduğunu ve geçiştirilemeyeceğini söylüyor. Bu konuda görüşünü aldığımız Diyetisyen Aşkın Yüksel, ‘kahvaltı feda edilmelidir, normal ekmek yerine kızarmışı yenmelidir’ düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:
       “Bu bizim ataerkil aile anlayışımızdan kaynaklanıyor. O dönemlerde, kahvaltı pek önemsenmiyordu. Aile bireyleri bir arada olduğu için akşam yemekleri önemseniyor. Oysa güne enerjiyle başlamak için kahvaltı çok önemlidir. Normal ekmekle kızarmış ekmek arasında ise bir fark yok. Aradaki fark tatlarındadır.“

       Şemsiye çok moda
       Şemsiyenin önemi “Süsöte şu ifadelerle belirtiliyor: “Bu sene şemsiye çok moda, mutlak her kadın sokağa şemsiyeyle çıkıyor. Şemsiye kadın demektir, o kadar hafif, o kadar pervazkâr, o kadar zengindir; yaz güneşi görünür görünmez, kadınlar şemsiye alır, bu sayede birçok şuh turlar, zarif vaziyetler icad eder ve daha şayan olurlar. Bu noktadan bakıldığında şemsiye yalnız sıhhat için değil, güzellik için de lazımdır…“
       “O dönemin modasıyla bugünkü arasında ifade farkları var“ diyen modacı Bahar Korçan, “En radikal değişim güneşten korunmama. Şimdi böyle bir şey yok. Şimdi kadınlar kendilerini çağa uydurup tanımlayabiliyor“ diye konuştu.

       Modayı yine Paris belirliyor
       Dergide modanın kalbi şimdilerde olduğu gibi yine Paris’te atıyor. “Haftanın Modası“ başlığıyla tanıtılan Paris modasının son kreasyonları, “Süs“ sayfalarında da yerini alıyor. Pabuçlar, cep süsleri, takılar, güzel kokular, kürkler kadınların beğenisine sunuluyor. Kürk, günümüzde olduğu gibi o zaman da vazgeçilemeyenler arasında. Dergide kürkün önemi, “Güzel bir kadına zengin bir kürk kadar yakışan başka bir şey yoktur. Yirmi yaşında bir genç kızın hararetli omuzları mesela: Elmas ve incinin şaşaasına hiç muhtaç değilken kürkün gösterişiyle büyük cazibe kazanır“ sözleriyle vurgulanıyor. Giysi dışında, Paris’deki saç müsabakalarında dereceye giren modeller de sayfalardaki yerini alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden güzellerin tanıtımına da dergide yer veriliyor.

       Önerilen sporlar
       Kaba sporların kadınlara tavsiye edilmediği dergide, “Yürümek, kürek çekmek, yüzmek, kaymak, ata binmek, tenis oynamak“ faydalı oyunlar olarak sıralanıyor. “Kürek çekmek için mutlaka yüzmek bilmek lazımdır. Sandalın devrilmesi ihtimaline karşı yüzmek bilmek şarttır. Yüzmek insana cesaret, soğuk kanlılık, nefese itimad bahş eder. Denilebilir ki yüzmek esasen kadınlara mahsus bir spordur. Çünkü vücudun letafetini, cazibesini meydana koyması itibariyle önemlidir“ deniliyor.

       20’lerden 2000’lere geldiğimizde kadınların bokstan güreşe, güreşten vücut geliştirmeye kadar erkeklerin yapabileceği sporlar olarak bilinen pek çok dalda başarılı olduğunu görüyoruz. Bunun en güzel örneği vücut geliştirmede dünya ikincisi olan Müjde Kurtaral. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kurtaral, “Kadınlar kaba sporları yapabilirler mi“ sorusuna şu yanıtı verdi:


       “Öncelikle vücut geliştirme kaba bir spor değil. Beni görenler dünya ikincisi olduğuma inanmıyor; çünkü fiziğimin hiç aşırısı yok, normal bir vücut. Vücudumu bozmadan dünya ikincisi oldum. Bütün kadınlara tavsiye ediyorum.“

  1. Hinterlasse einen Kommentar

Schreibe einen Kommentar

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: