Bulgur

İçerdiği vitamin ve minerallerle bulgur son derece önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca kanserojen maddelerin ve fazla kolesterolün vücuttan atılmasını sağlar

Tarihi 4000 yıl öncesine kadar dayanan bulgur, insanoğlunun en eski besin maddelerinden buğdayın temizlenmesi, yarı kaynatılması, kurutulması, çeşitli boylardaki tanecikler halinde öğütülmesiyle elde edilir.
Besin değerinin anlaşılması sonrasında, tüketimi son yıllarda önemli ölçüde artan bulgurun, protein, B1 vitamini, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından ekmek, makarna ve pirinçten üstün özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Yağ değerini düşürür
Posa miktarı yüksek olan bulgurun, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü bulunmaktadır.
Bağırsakları çalıştırdığı için gaz yapmasına rağmen, böylece kanser yapıcı maddelerle, kolesterolün fazlasının atımını da sağlar. Posanın kan değerini ve yağlarını düşürücü etkisi de bulunmaktadır.
B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi, fosfor, potasyum ve kalsiyum ise, çocukların kemik ve kas hareket ve gelişimi ile annelerin sağlığı açılarından çok önemli kaynaklar oldukları için, bulgur çok önemli bir besin maddesidir.

Hamileler için çok önemli
Bulgurun içerdiği folik asit de, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemlidir ve hamileliğin ilk 3 ayında bebeklerde beyin gelişimini gerçekleştirir. Hamile kadınların vücutlarında çok fazla folik asit yakımı olur, bu yakıma karşı hamilelerin folik asit almaları gerekmektedir. Bu sebeple bulgur, bebek beyninin gelişiminde ve anne sağlığı için önemlidir.

KISIR
Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 baş iri kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 5 adet yeşil soğan (yeşil sapları)
  • 3, 4 dal nane
  • 2 sivri biber
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 2 adet limon suyu

    Yapılışı: Bulguru geniş bir tencereye koyup üzerine yavaş yavaş kaynatılmış suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatıp bir süre dinlenmeye bırakın. Ayrı bir yerde soğanı ince ince kıyın.
    1,5 çay bardağı zeytinyağını tavaya koyup soğanları 5 dakika pembeleştirin. İnce küp şeklinde doğradığınız domatesleri ilave edip 10 dakika daha çevirin. Bulguru geniş bir kâseye alıp baharatını, domates salçası ve biber salçasını ilave edip temiz bir eldiven giyip yoğurun. Soğanla domatesi de ilave edip biraz daha yoğurup limon suyunu ilave edin. İnce kıydığınız yeşil soğan saplarını ve maydanozu ilave edip karıştırın. Kısırınız servise hazırdır.

    1. Hinterlasse einen Kommentar

    Schreibe einen Kommentar

    Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

    WordPress.com-Logo

    Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

    Twitter-Bild

    Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

    Facebook-Foto

    Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

    Google+ Foto

    Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

    Verbinde mit %s

    %d Bloggern gefällt das: