Acılıların ülkesi Hindistan

 Hindistan çok geniş topraklara sahip bir ülke. Bu nedenle ülke mutfağı oldukça zengin. Farklı kültürel bağları ve gelenekleri olan insanların yaşaması da zenginliği sağlayan bir etken. Gelenek ve kültürleri arasında esaslı bir ayrım bulunan bu toplulukların beslenme şekilleri de ona göre farklılaşıyor. Hindular ve Sihler kutsal saydıkları ineği yemiyor. Katı vejetaryen olan Brahmanlar et, süt ürünleri ve sos olarak kullanılan baharat ve sebzelerden de uzak duruyor. (soğan ve sarmısak gibi).

Güneyde mutfak acılaşıyor

       Hint mutfağını anlatmaya baharatlardan başlamak gerek. Çünkü baharatın en çok kullanıldığı mutfak bu. Ülke insanının büyük bir kısmı vejetaryen ve de çok fakir olduğu için az miktardaki tüketim malzemesini lezzetli kılmanın yolu baharatlardan geçiyor. Doğal olarak Hindistan’da baharat kullanmak ve hazırlamak önemli bir sanat dalı gibi algılanıyor. Hint mutfağında kullanılan baharatların başlıcaları kişniş, kimyon, kırmızı biber, zerdeçal, hardal, safran, toz zencefil, amchoor (yeşil mango tozu), müskad, tarçın, kakule, paprikadır. Diğer tat katan malzemeler; soğan, zencefil, sarmısak, nar ve chili. Ülkenin güneyindeki tropikal bölgelere gidildikçe yemekler acılaşıyor. Çünkü chilinin acısının bedeni serin tutmak ve yiyecekleri de uzun süre korumak gibi bir özelliği var. Hindistan’ın dünyaca ünlü baharat karışımı körinin Hindistan dışında satılanları daha çok kimyon, zerdeçal, kişniş, kırmızı biber, hardal, tarçın, karanfilin harmanlanmışıdır. Özgün Hint körisinin içinde ise Hindistan’a özgü baharatlar bulunuyor.

Köri’nin vatanı

       Hint yiyecekleri gerçek anlamda enerji depolarıdır. Kuzeyde ekmeğin yanı sıra tavada veya tandırda pişirilmiş değişik ekmekler tüketiliyor. Güneyde ekmek yerine daha çok basmati pirinci yeniyor. Soslar daha çok güney mutfağında pirinçli yemeklerle birlikte tüketiliyor. Et tüketimi az. Tercihen kuzu eti ve deniz ürünleri yiyorlar. Dals, mercimek püresi ve benzeri yiyeceklere verilen bir ad. Her yemeğin yanında küçük sos kaselerinde sunuluyor. Pirinçli puding en yaygın tüketilen tatlılardan biri. Hindistan’da genel olarak içki içilmiyor. Onun yerine buzlu su, ayran ve meyve suları tüketiliyor. 

  1. Hinterlasse einen Kommentar

Schreibe einen Kommentar

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: